17 Aralık 2015 Perşembe

Ebeveynler için Minecraft'a giriş



Çocuklarımızı esir alan bu pek acayip, pek bir şeye benzetemediğimiz oyunun ne olduğunu araştırdım ve sizler için Minecraft dosyasını açmış bulunuyorum:


Genel bilgiler: Minecraft, lego stilinde tasarlanmış bir macera oyunu. Çeşitli platformlarda oynanabiliyor : Ipad, Android Tabletler, Bilgisayar, Playstation vesaire.
Ve şu an 100 milyondan fazla kayıtlı kullanıcısı var dünyada. Türkiye nüfusundan fazla!!


Oyunu anlatırsak: Oyuna ilk başladığınız anda rastgele bir dünyadasınız, doğal bir ortam , orman, göl kenarı falan gibi düşünün. Ama dımdızlaksınız. Oyunun sağladığı hammadeleri ( küp küp bunlar) bularak ve biriktirerek kendi yapılarınızı inşa edip, oluşturabiliyorsunuz.
Bu hammaddeler çeşitli materyaller olabiliyor, mesela kaya, kum, lava, odun. Öncelikle odun bulması gerekiyor oyuncunun. Böylece bir "el işi masası" (crafting table)  hazırlayıp  inşaa işlerine böyle devam edebilir.
Oyuncuların bu maddeleri kullanabilmek için çevreden bunları bulup toplamaları gerekiyor. Elmas bulmak çok önemli mesela, zor bulunan elementlerden.

Oyunun 2 modu var, "hayatta kalma" modu ve "yaratıcı" mod. Hayatta kalma modunda oyuncular kendi yemeklerini ,maddelerini , ihtiyaçlarını kendileri bulur.
Bu arada (hiç anlam veremediğim bir şekilde) bir de kendilerini gece ortaya çıkan zombilerden de korumaları gerekiyor.

Diğer modda; yani yaratıcı modda ise oyunculara istedikleri maddeler  kolayca veriliyor ve istediklerini inşa edebiliyorlar.
Ben bunu duyunca dedim ki oğluma "e peki neden herkes o zaman bu modda oynamıyor?", öbür türlü daha zorlayıcı olduğu için daha keyifli olduğunu söyledi.

Bu oyunun "seviyeleri" veya "puan kazanma" derdi yok.
Mümkün olduğunca çok inşaa etmek ve de hayatta kalmak oyunun amacı.


Oyun tek kullanıcı ile de oynanıyor, birbirlerine bağlanarak veya başka bir minecraft sunucusuna bağlanarak da oynayabiliyor çocuklar. Hani bazen yan yana oturup konuşa konuşa oynuyorlar ya işte birbirlerinin sunucularına gidiyor veya ortak bir sunucuda buluşuyorlar.

Oyunda "steve" , "enderman" , "zombie", "iskelet" gibi çeşitli karakterler var.

Oyunun en güzel özelliği çocukların hayal gücüne ve yaratıcılığına fevkalade bir ivme kazandırması.
Ben şahsen bu oyuna izin veriyorum, özellikle oğlumun neler ortaya çıkardığını gördükten sonra hayran kaldım ortaya çıkan şeylere.
En kötü özelliği ise biz anne babaların hiç bir şey anlamadan aval aval bakması.

Umarım birazcık "nedir bu minecraft" sorularımıza derman olur bu yazı:)

Sevgiler.

Ceren

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder