14 Aralık 2015 Pazartesi

Çocuklarla Londra

Şu dünyada defalarca sehayat edip tek bir yer seçmen gerekiyor deseler kesinlikle Londra'yı seçerdim.
Bir "gezgin" değilim sonuçta, çok da ahkam kesemem ama Avrupa'da farklı ülkelere de gitme şansım oldu, New York'a gitme şansım oldu, dönüp dolaşıp yine ne varsa Londra'da var noktasına geldim.
Kendine has karakteri olan,  dolu dolu bir kültürle yoğun geçen bir zaman.

Sanatsa sanat, bilimse bilm, eğlenceyse eğlence, 7*24 yaşam , müzik, kitap, park ve bahçeler,  estetik , Sherlock,  vintage yani bir turistin arayabileceği bir çok şey var.

Londra'ya çocukla gitmek daha hazırlanma aşamasından eve döndüğünüz ana kadar iyi planlamanız gereken, daha da önemlisi mutlaka B planı yapmanız gereken bir olay.

Çocuklarla Londra seyatine çıkmadan önce bazı planlamalar yapıp hazırlıklı olmakta fayda var. 

Yoluculuk 

  • Çocuklarla sorunsuz uçabilmek için en uygun saatlere dikkat edilebilir
  • Erken check in ile en uygun koltuklar ayarlanabilir
  • Çocukları oyalayacak ama yer kaplamayacak her türlü destek hazırlanabilir
  • Çocukların aç kalma durumuna karşı atıştırmalık alınailir
  • Yanınıza aldığınız onca şey, yolculuk esnasında bulamadığınızda anlamını yitirecektir. Çok iyi bir çanta organizasyonu.
  • Bavul organizasyonu
  • Roaming( yurt dışında telefonu kullanabilme) açık olduğundan emin olma ve yurt dışı paketlerini öğrenip gerekirse abone olma

Gezme dolaşma

  • İnternet Paketiniz var ise maps kullanacaksınız. Ama internetiniz kısıtlı. Mümkün olduğunca mola yaptığınız kahve&yemek noktalarındaki kablosuz ağ bağlantılarını kullanın.
  • Puset kullanıyorsanız, geçmiş olsun. Londra bu konuda düşünülenin aksine başarısız. Metrolarda merdivensiz durak neredeyse yok, varsa da sizin güzergahınızda değil muhtemelen. Ayrıca metro çook çok kalabalık. Neyse ki insanlar çok nazik, saygılı ve yardımsever. Asla sizi sıkıştırmaz ve acele ettirmezler.
    Bu konuda önerim, mümkün olduğunca otobüs kullanmanız, eğer metro kullanacaksanız çok yoğun saatlerde (iş çıkışı) uzak durmanız.

  • Tabi ki yağmurluk, şemsiye, şapka yanınızda taşımanız gereken aksesuarlar. Pusetin yağmurluğu var ise onu da mutlaka almanızı tavsiye ederim.
  • Londra'da bebeğinizle ilgili güvenlik zafiyetlerine karşı insanlar çok hassas. Bebeği omzunuza koyup dolaştırmanıza veya market sepetinin oturtma yerine oturtmanız durumunda görevliler gelip uyaracaktır. Çocuk benim allaalla da diyemiyor insan tabi, zaten çok nazikçe uyarıyorlar.
  • Grubunuzda sigara içen var ise, yere izmarit atma konusuna dikkat. Bir anda 100 poundluk ceza yiyebilirsiniz.
  • Güzergahı önceden belirlediniz muhtemelen ama lokasyona göre gruplamayı unutmayın. Birbirine yakın yerleri aynı günde ziyaret edin. B planlarınız olsun, diyelim ki gideceğiniz müze o gün kapalıymış bu durumda yakınlarda gidebilecek başka bir nokta da olmalı listenizde.
  • Alıverişi tek bir güne planamaya gerek yok, her fırsatı değerlendirmekte fayda var. Çocuklarla zaten 3,4 saat sürebilecek bir alışveriş zamanı olmuyor genelde.
Londra'da görülecek yerler sayfalarca, çocukların çok keyif alabileceği yerler veya en azından çocuklarla gidebileceğiniz yerler konusunda bazı önerilerim var:


Batterseapark


Chelsea bölgesindeki  nehrin güney kıyısında kalan bu muhteşem orman/parkta göl kenarında keyif yapıp, çocuklara özel hayvanat bahçesinde gezinip içerisindeki çocuk alanlarında oynayabilirsiniz.
Çeşitli bisiklet çeşitlerinden kiralayıp gezebilirsiniz. Burası tüm bir günü geçirmek için harika bir yer.  Londra'nın kalabalığından da uzakta ve çok sakin.
Ücretsiz, hayvanat bahçesi ücretli, bisiklet ücretli.

Batterseapark London


London Eye &  Southbank 

Themes nerinin kenarında, saat kulesinin karşısında Dev boyuttaki dönme dolaba mutlaka binmelisiniz. Dönme dolap diyorsak, burada amaç hızlı dönüp eğlenmek değil, manzaranın keyfini çıkarmak.
Binebilmek için sıra beklemeniz gerekiyor. Ama göründüğü kadar korkutucu boyutta değil çok hızlı ilerleyen bir kuyruk bu.
Ayrıca Londra'dasınız, herkes saygıyla sırasını bekler, huzurunuz yandan girenlerle kaçmayacaktır.
Ücretli

Londoneye

Londoneye

Buraya gelmişken oradaki çocuk parkına da uğramayı unutmayın:)
London Playgrounds


London Duck tours

Bu sapsarı otobüslerle yapacağınız turun en ilginç yanı, otobüslerin bir anda nehirde yüzmeye başlıyor olması. Çocuklar için hayli ilginç olacak.
Ücretli


Sherlock's House

Özellikle diziyi izleyen ebeveynler, burayı görmeden dönmek olmaz. Yalnız bu evin 4 katlı, dapdaracık ve merdivenli olduğunu belirtelim. Çok küçük çocuklarla girmek biraz zor olacaktır.
Ücretli.

Princess Diana Memory playground

Peter Pan konseptli hazırlanmış bu parkta çocukların halatlara tırmanıp hoplayıp zıplayabilecekleri bir korsan gemisi, ayrıca çok değişik oyun alanları ve hatta kızılderili çadırları var.
Ücretsiz bu park alanında içeri girebilmek kontrollü bir sırayla yapılıyor. Böylece içerisinin aşırı kalabalık olması engelleniyor.


Princess Diana Memory playground

Princess Diana Memory playground

M&M, Rainforest restoran

Çocukların ilgisini çekebilecek bu iki mekan lokasyon olarak da birbirlerine yakınlar.
Rainforest restoranda oldukça büyük haraketli filler var. Ancak kalabalık ve masa bulabilmek için beklemek gerekebilir.

Science Museum

Küçük bilim meraklılarını eğlendirmek için harika bir müze. Yetişkinlerin de çok iyi vakit geçireceğine emin olabilirsiniz.
Burada çocuklar için özel bir alan var, bu  alanda kendi deneylerini yapıyorlar. Ayrıca denk gelirseniz çocuklara yönelik şovlara da katılabilirsiniz. Bize dev balon yapma atölyesi denk gelmişti.

Bilim Müzesi Londra


Natural History Museum

Dinozor sevmeyen çocuk var mı?



Hyde Park + bisiklet kiralama

Londra'ya gitmişten Hyde Park a uğramadan olmaz orası kesin. Bizim tavsiyemiz ortadaki gölette deniz bisikleti kiralayıp güze lbir gezinti yapmanız. Yalnız göründüğü kadar kolay değil, biraz yorucu.
Hyde Park Londra

Buckingam sarayı ve Asker değiştirme seramonisi

Kraliçenin evini de bir görmek harika bir deneyim oalcaktır hem sizler hem çocuklar  için. Buckingam sarayındaki askerlerin değiş tokuş saatine denk getirebilirseniz harika bir görüntü yakalayabilirsiniz.

Portobello market, Notting Hill

Bu küçük harika kasabamsı yerde evler sokaklar ve dükkanlar gerçekten çok şekerler.
Hele bir de Cumartesi gidip çok çeşitli eşyalar pusulalar haritalar antikalar bulabileceğiniz Portobello 
Marketine denk getirirseniz harika olur.




London Zoo

Eh çocuklarla bir hayvanat bahçesi de şart oluyor. Açıkçası hayvanat bahçesi bizler için de çok keyifli oluyor. Hayatımızda görmediğimiz çeşitte hayvanları görüyoruz. Yalnız bazı hayvanlar doğal ortamlarında diye hiç ortaya çıkmıyorlar mesela aslanlara bir türlü denk gelemedik.
Bu hayvanat bahçesinin ayrıca çok güzel çocuk oyun alanları da var.


Londra Hayvanat Bahçesi

AVM

Kapalı bir alan anlamında  genş bir Alışveriş Merkezi Londra’da pek görebileceğiniz bir konsept değil, ama illa biz bağımlıyız onsuz yapamayız diyorsanız( ki biz dedik) Stanford shopping center var, buyrun bildiğiniz iğne atsan düşmez AVM. Yemek yeme yerleri var ama oturacak yer falan da bulunmuyor.

Oxfort Street

İşte alışverişinizi yapacağınız yer burasıdır. Her türlü markaya ait dükkanlar burada sıra sıralar.

Türkiye’de bulamaycağınız çok ucuz ürünleriyle ünlü Primark, İngiltere’nin drugstore mağaza zinciri “Boots” , Müzik ve DVD marketi olan “HMV”, harika bir ıvırı zıvır dükkanı olan “Tiger”, kırtasiyeci “Paperchase”  bizim mutlaka uğradığımız duraklar.
London with kids




Londra'da daha yapılabilecek o kadar çok şey var ki, müzikaller, müzeler vesaire inanın yaz yaz bitmez. Mutlaka araştırmanızı yapın ve zamanınızı dolu dolu geçirin derim ben. 

Ceren


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder