12 Kasım 2015 Perşembe

Puset Seçimi

Puset, Bebek arabası


Bebek bekleyen anne ve babaların en önemli ve de en kafa karıştırıcı olan meselelerinden biridir bu puset seçimi.

Bebeği sürekli kucakta taşıyacak halimiz yok, bu pek pahalı olabilen yardımcılardan edineceğiz kesin. Ama nasıl seçeceğiz?

Öncelikle, bebekli yaşama "yeni başlayanlar" için terimleri tanıyıp aşina olalım.

Puset: 4(bazen 3) tekerleği ve bir de bebeğin oturacağı/yatacağı oturak yeri olan, itme aparatı sayesinde rahatça yürüttüğümüz arabamız. Genellikle bir iskelet ve bir de oturak yerinden oluşur.

Otomobil koltuğu/Ana Kucağı: Hem pusete hem de otomobil koltuğu olarak arabanın arka koltuğuna takılır. Hafif içbükey eğimlidir, bu sebeple anneanne ve babaannelere "ay çocuk orada iki büklüm rahat mı acaba" dedirten parçadır.  Halbuki bebeğin sağlıklı oturması için bu şekilde tasarlanmıştır. Bu koltuklarda 3 saatten fazla oturtmak iyi değildir derler. 

Bebek Arabası: Eskiden pusete böyle diyorduk.

Portebe:  Bebekler ilk doğduklarında yaklaşık 2,3 ay mümkün olduğunca yatar pozisyonda tutulmak istenir. Zaten genelde uyuyor olurlar. Uyumuyorlarsa  da endişelenmeyin, zaten bu "genelde uyurlar" çok tartışmalı bir genelleme.
Portbebe de taşınabilir yatak olarak düşünülebilir. Bunların bez olanları da vardır, pusetin bir parçası olarak verilen plastik/aliminyumdan oluşan şekli de vardır.

Baston Puset: Bebek biraz büyüyüp iyice oturduğu zaman hafiften de semirmişse, daha hafif ve daha kolay kontrol edilen ancak daha az donanımlı pusetlere yöneliriz.
İşte bunlara baston puset diyoruz, ecnebiler light stroller / buggy derler.  

Travel System / Seyehat sistemi: Birbiriyle uyumlu parçalardan oluşan 2li veya 3 lü setlerdir. Puset iskeleti, puset oturak kısmı, otomobil koltuğu(ana kucağı)ndan bir de bazı markalarda portbebeden oluşurlar.

Stroller / Pushchair: İngiltere ve Amerika'da pusete verilen isimlerdir. Amazon gibi sitelerde araştırma/karşılaştırma yapmak isteyenler için bu bilgiyi de verelim.


Şimdi, seçimimizde baz oluşturacak bazı bilgilere aşina olalım:

Pusetin yönü ne demektir? 
Pusetler öne veya arkaya bakarlar. Bazıları da her iki yöne de çevrilebilir olur. Yeni doğan bebeklerin yürütme anında arkaya yani yürüten kişiye bakması önerilir. Bunun yararı hem annenin sürekli bebeğini rahatça görmesi hem de bebeğin çevreden fazlaca uyarılıp strese girmemesi olarak belirtilir.

Puset alırken nelere dikkat etmeliyiz? 
Öncelikle ihtiyaçlarımızı belirlemeliyiz. Ne kadar sık arabayla sehayat edeceğiz? Bagaj büyüklüğümüz nasıl? Mesela bagaj küçükse tekerlekleri küçük olan pusetler makbuldur. 
Anne bebek tek başlarına otomobil ile bir yerlere gidecekler mi? Bu durumda annenin hızlı ve kolayca katlayabileceği bir puset lazım. 
Yaşadığımız yerde ne kadar merdiven var? Eğer en fazla 10 basamaktan oluşan merdivenler var ise büyük tekerlekliler daha kolay indirilip çıkartılır. 
Bizden başka bakacak kişilerin rahatça kullanabileceği modelleri de düşünmek gerekir. 

5 nokta emniyet kemeri ne demektir? 
Bebeğinizi bu "standart güvenlik kemeri" ile donatılmış bir pusette kemerle bağladığınızda düşme riskini ortadan kaldırıyorsunuz.
Bu kemerin bebeğinizin önünüzdeki 1 senede en nefret ettiği şeylerden biri olacağına bahse girerim. 


İkizler var ise? 
O zaman bu yazıyı okumaya bile zamanınız yoktur muhtemelen. İkizler için ürün seçimi bambaşka bir yazı konusu muhtemelen ama özetle , ikisi yan yana veya arka arkaya birleştirilmiş modeller var. Arka arkaya olan modellerde bebeklerden biri pek manzara göremiyor olur diye biliyorum.

Yaş dönemleri ve Pusetler arasındaki ilişki?.
Yeni doğan bir bebeği 180 derece yani tamamen yatan bir pusete koymanız gerekir. 6 aydan itibaren kullanılan modeller yeni doğan bebeklere bu sebeple uygun değildir. 
Bebekler tam olarak 6 aydan itibaren oturabilir pozisyona geçer. 
Tombul bir bebeğiniz var ise, pusetin kaldırabileceği ağırlık bilgisini de değerlendirmeye almak gerekebilir. Çok hafif ve rahat görünen bir baston puset 20 kilo üstü çocuğu oturtunca hiç kıpırdamıyor olabilir.

Doğumdan itibaren kullanılan (yani tam yatan) baston niteliğinde pusetler de var. Ama bunlar da çift yön özelliği veya üzerine oto koltuğu yerleştirme özelliği olmaz.

Aksesuarlar?
Pusetinize takacağınız bir "dağcı" askılarından esinlenmiş puset askısı market alışverişlerinde size çok yardımcı olacaktır. Yine puset arkasına takacağınız bir file ile ıvır zıvırları ( yolda ağladığında oyalansın diye taşıdınız şeyleri) koyabilirsiniz.
Pusetin mutlaka bir yağmurluğu olmalı. Bu yağmurluk, yağmurlu olmayan rüzgarlı bir günde de çok işe yarayacaktır. Eğer yaz günlerine denk geldiyseniz güzel bir şemsiye aksesuarı ile bebeğiniz güneşten dolayı rahatsız olmasını engelleyebilirsiniz.
Kışın ayaklarına battaniye etkisi yaratacak fermuarla monte edilen bir örtüsü oluyor, pusetinizi edinirken bunu da sorabilirsiniz.

Markalar? 
Ben şahsen markalardan çok size uygun olan özelliklere sahip bir pusetin önemli olduğunu düşünüyorum. Çok yüksek fiyatlara edinilen pusetlerin özellik olarak size uymayan durumları, eksikleri olabilir.  Ama görüntü olarak gerçekten çok şık olabiliyorlar.


Uyku sizinle olsun , sevgiler


Ceren 

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder