Küçükken çalışan anne çocuğu olarak rahmetli anneannemle
büyüdüm. Kendisi zaten bir terzidir her konuda çok becerikli süper
kadınlardandı. 32 yaşında dul kalıp, o yaştan sonra terzilik yaparak iki
çocuğunu da üniversite okutmuş bir kadın. Eskilerin hayat şartlarına karşı
dayanıklılığı inanılmazmış zaten.
Neyse, anneannem bana hiç kıyamaz, kendi işine gücüne kendi
bakar beni hiç bulaştırmazdı. Dolayısı ile göz misafiri bile olamadım bir çok
yaptığına. Her şeyi hazır önüme koydu,
elimi sabunlu bezle sildi , soğuk sudan sıcak suya sokmadı.
Ben de böylece evlendiğimde pilav bile yapamayacak derece bu
işlerden habersizdim.
Çocuklar olduktan sonra mecbur yemek yapma işi öğreniliyor,
bazen tutuyor bazen tutmuyor. Zaten haftalık bir menü oluyor insanın aklında
çocukların da sevdiği yemeklere göre ve mevsime göre şekillenen. Bir rutine
oturtturduk gidiyoruz.
Ama bir de haftasonları falan insan istiyor ki evde bir kek,
börek bir şey olsun.
Ama 2 çocukla da insan istiyor ki bütün bunlar az zaman
alsın. Zaten 3 öğünün hazırlanması ve toplanması bile yeter kadar zaman alıyor.
Ben de artık kolay, az vakit alan ama havalı duran tarifleri
deniyorum artık. Türk yemekleri zahmet konusunda malesef sınıfta kalıyor benim
açımdan. Dolma sarma diye bir şey var yani aklım almıyor, bildiğin işkence ile
nefis eğitimi arasında bir şey gibi geliyor bana.
Sonra baklava. İnanın biri bana baklava uzattığında artık
sevdiğimden değil de emeğe saygı kapsamında yiyorum.
Benim basit ama havalı tariflerden ikisini aşağıda
paylaşıyorum.
Alman Pankeki - Dutch Baby
Bu tarifi haftasonu kahvaltılarında kullanabilirsiniz.
Malzemeler: Kullanım sırasıyla Süt, Un, yumurta, Erimiş
Tereyağ, bir fiske tuz
Tarifi:
Süt , un , yumurta ve unu blenderdan geçiriyoruz.
Tavayı iyice ısıtıyoruz.
İyice ısınmış tavaya erimiş tereyağı döküyoruz. Tavaya
yayıldığı an karışımımızı tam tavanın ortasına yavaşça döküyoruz.
Karışım da tavaya yayılıp fokur fokur ettiği an ocaktan
alıyoruz.
Önceden 220 derecede ısıtılmılmış fırına tavayı (sapı
erimeyecek bir tava olmalı) koyuyoruz.
Mükemmel bir şekilde kabarınca fırından alıyoruz.
Portekiz belem Tatlısı
Bizim şirketin anlaşmalı olduğu bir Portekiz danışmanlık
firması var. Dolayısı ile senelerdir bir grup Portekizli gelip gidiyor .
Gelirken de onların ünlü tatlısı olan belem tatlısı (pastei de nata)
getiriyorlar.
Ben bunlara bayılıyorum,cidden çok değişik ve güzel bir
tatlı.
Acaba becerebilir miyim deyip bir gün yaptım ve harika oldu.
Malzemeler, 12 tane için:
300 ml su
180 gr şeker
250 ml krema
6 yumurta sarısı
50 ml süt
liman kabuğu yarım
1 tarçon çubuğu
1 çay kaşığı mısır unu
1 kaşık vanilya özütü
15 gr yağ
Kısım 1, Şurubun hazırlanması:
orta boy tavaya şekeri ve suyu ekleyip iyice karıştırın.
Kaynadıktan sonra 15 dk kadar kısık ateşte pişsin.
Kenara koyun ve soğumaya bırakın.
kısım 2, muhallebinin hazırlanması:
Orta boy tencereye kremayı dökün.Vanilya tarçın ve limon
kabuğunu ekleyin.Karıştırın. Krema ısındığı zaman şurubu ekleyin.Kaynayana
kadar orta kısık ateşte pişirin.
20 ml süt, mısır unu ve yumurta sarılarını karıştırın ve
kaynamakta olan karışıma ekleyin. Sürekli karıştırın kalınlaşıncaya
kadar.Altını kağatın limonu ve tarçını çıkarın.
20 derecede fırını ısıtın.
Milföy hamurunun birinicisi kıvırın ve 12 eşit parçay kesin.
Bir muffin kalıbını yağlayın.
Mümkün olacak en ince şekilde her birine bastırarak ve
yayarak yerleştirin.
Sonra her birine muhallebiden dökün.
18 dk fırında pişirin.
Afiyet Olsun!!!!!
Ceren
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder