1 Aralık 2015 Salı

Bebek banyosu

Bebek banyosu



Bebek yıkama,  hamileliğimde beni en çok endişelendiren noktalardan biriydi. Amerikan Hastanesi'nin ücretsiz kurslarına katılmıştım ama tabi sonuçta gerçek bir bebekle baş başa kalmak bambaşka bir durum.


İlk bebeğimde kayınvalidem sürekli yanımdaydı. hem ben çok cesaret edemiyordum hem de bizimkiler de bana pek güvenemiyorlardı ki illa ya kendi annem ya kayınvaldemle beraber yıkıyorduk bebeği.

Söylemesi biraz utanç verici ama bu durum böyle baya bir sürdü. Ben işe başladıktan sonra da o zamanlar bebeğe bakabilmeleri için 6 ay kadar bizde kaldılar ve
ben hiç tek başıma yıkamadım. Ben tutuyordum, onlar yıkıyordu.

Bu kötü bir şey mi derseniz hayır sonuçta destek güzel ama bir annenin kendini yeterli hissetmesi için baz şeyleri kendi yapabildiğini bilmesi gerekiyor bence.

İkinci çocuk da zaten malumunuz destekler bir anda çekiliyor, anneler hafiften yaşlanmış ve akıllanmış oluyorlar.
Benim de artık gözüm karaydı, düzenimiz iyice oturmuştu.  ilk günden itibaren kendim yıkadım tabi ki ve bu sefer her gün yıkadım.
Her gün yıkama konusunda da aile büyükleri biraz kaşlarını kaldırıyorlar da olsun ben hele ki yaz bebeği olduğu için yine bildiğimi okuyup soğuk kı günler gelene kadar her gün sonrasında da gün aşırı yıkadım.



Yine aile büyükleri küveti, kovayı ve tüm eşyaları evin belirli bir noktasına taşıyıp sonra geri taşıma şeklinde yapma isteklisiydi. Sanırsam sıcak bir noktaya gitme isteğinden ama ben kendim farklı bir düzen kurdum, bebek küvetini büyük küvetin içerisinde yerleştirdim.
Hep orada sabit kalıyordu, boşaltması da kolay oluyordu.

Başlarda bebek küveti kullandım. Oturduğu andan itibaren de şişme bebek havuzu yerleştirdim küvetin içine. Yumuşacık olması hem konfor hem de güvenlik açısından çok avantajlı geldi bana.

Bebek yıkama konusunda yeni annelere söylenecek en önemli nokta, hazırlık. Yıkamaya tam teşekkülü olarak hazır olursanız yıkama işlemi sorunsuz ve panik yaratmadan tamamlanabilir.

Banyo esnasında kullanacaklarınızın listesini ya aklınıza ya da görebileceğiniz bir yere yazıp işe bu listenin hazır olduğundan emin olarak işe başlamakta yarar var.

1. Bebek küveti ve kovada hazır ılık su. Direk duştan su almayın, bir anda ısı değişikliği olabilir ve tazik de bebeğin hoşuna gitmeyebilir.

2.  Maşrapa. Ben Muchkin'in yumuşak maşrapasını kullandım.

3. Bebek şampuanı.

4. Bebek süngeri

5. 2 adet havlu, biri peştamel gibi nemi hemen alacak ve detay bölgerde kullanılacak. Havlular hemen elin altında olmalı.
Bir el bebeğin boynunun altındayken diğer elle havlu alınabilmeli. Asla bebek bırakılmamalı.

6.  bebe Yağı, Pişik kremi vs. Çıktığı yerde hazır olmalı.


Öneriler:

1. Bebeği yerleştirdiğiniz küvette mutlaka altında bir destek olsun. Destek için özel bir parçanız yoksa üzerinden çıkardığı kıyafetlerden altına bir tampon oluşturabilirsiniz.

2. Bir elinizle bebeğiniz boynunu arkasından avucunuzun içinde tutun, diğer eliniz yıkama işlemleri için boşta kalacak. Mutlaka sık sık su dökün ki üşümesin.

3. Hızlı değil, dikkatli olun. Ama işlemi de kısa tutun.

4. Bebeği çıkaracağınız zaman havluyu boştaki elinizde aldınız, 4 -5 cm lik bir kat dışa katlı(kendinize doğru) olacak şekilde çenenize kıstırın havluyu.
Bu durumda iki eliniz boşa çıkıyor. Bebeği yüzü dışa dönük olacak şekilde alın, gövdenize yapıştırıp havluyu sarın.  Dışa kıvırdığınız parçayı da hemen bebeğin boynuna ve kafasına geçirin.

5. Diyelim ki işler düşündüğünüz gibi gitmedi, mesela havluları hazırlamayı unutmuşsunuz. Öncelikli kural bebek olmalı yani 1 dakilaığına bebeği kucağınıza alıp havluya gitmek, bebeği yalnız bırakıp havluyu almaya gitmekten daha doğru bir çözüm olacaktır.

6. Bebeğinizin bir güzel rahatlayıp suya kakasını yapma durumuna karşı da hazırlıklı olmak da fayda var. Bu duruma nasıl hazırlıklı olunabilir ben de bilmiyorum ama bir kaç kez başımıza gelmişti...

7. Şampuanı minimumda tutun. Ne olursa olsun kimyasal. Sadece suyla bile yıkanabileceğini söylüyor uzmanlar.

Bebek yıkama öyle ya da böyle bebekle geçirilen en keyifli zamanlardan biri. Keyfini çıkarın!

Ceren

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder